top of page

Carnaval in Sintruin
Feestprogramma 2024

08.02.2024

8.png

Andersvaliden Carnavalsfuif

Op donderdag 8 februari 2024 organiseert de Koninklijke Orde van de Commeduur in samenwerking met de Sint-Truidense Andersvalidenraad een de Stedelijke Welzijnsdienst een Carnavalsfuif voor Andersvaliden voor onze Haspengouwse regio. Plaats van ontvangst? Het grote verwarmde Feestpaviljoen op de Groenmarkt!

DJ Pinguïn speelt de leukste hits vanachter zijn draaitafel. Polonaise? Zeker weten!

ENTREEKAART (1920 x 1080 px).png

08.02.2024

Grúne op de Grúnmèrrek

Met "Grúne op de Grúnmèrrek" brengen we opnieuw stand-up-comedy naar de Sint-Truidense Groenmarkt. Met Christophe Elen als rasartiest van eigen bodem en bekende cabaretiers uit heel Vlaanderen, is het Feestpaviljoen voor één avond het unieke centrum van de lach met een buitengewone voorstelling. 

10.02.2024

FB COVERS 2024 (Facebook Cover) (1920 x 1050 px).png

Faat Verklieëd Bal

We vergeten onze klassiekers niet! Op zaterdag 10 februari '24, vanaf 19u.11 zal er vanuit het Feestpaviljoen op de Groenmarkt een "fèrrem en famuis faat verkleed bal" worden gehouden met de allerbeste feesthits van vroeger tot nu!

We hebben voor dit event niemand minder dan Feest DJ Lucki Luc (Tomorrowland - Kampng Kitsch Club - Mac Queen), weten te strikken. Met jullie aanwezigheid kan het niet anders dan 't leukste verkleedfeest van het jaar worden! 

11.02.2024

10.png

Machtsoverdracht

Zondagavond is het dan zover: de traditionele Machtsoverdracht. Gedurende twee dagen krijgen de carnavalssoevereinen de macht over de Trudostad. Na het afleggen van de geloften (gebruikelijk in het Latijn) krijgt men de sleutel én de sjerp van de stad Sint-Truiden uit handen van burgemeester Ingrid Kempeneers.

Nadien volgt er een Acadekomische zitting in de Academiezaal met de uitreiking van verschillende carnavalsonderscheidingen.

11.png

12.02.2024

Bloemenhulde

In de vroege Verloure Moondag-ochtend, om 09u11, brengen de Koninklijke Orde van de Commeduur en de SInt-Truidense vesteloovetsvierders een bloemenhulde aan alle overleden carnavalisten aan het carnavalsmonument “De Raadsvriend” te Schurhoven.

 

Een mooi, doch ingetogen moment vol eerbied en respect voor zij die ons te vroeg ontvallen zijn.

12.png

12.02.2024

Wagenreceptie

Traditiegetrouw trakteren de Sint-Truidense carnavalsverenigingen, in de vroege Verloren Maandag-ochtend vooraleer de stoet doorheen de straten trekt, eenieder op een receptie rond de Sint-Truidense carnavalswagens.

Dit jaar trekken we naar de Luikerstraat om de carnavalisten al in de vroege ochtend te ontvangen. 

12.02.2024

77ste Verloure Moondagstoet

13.png

De hoogdag van het Sint-Truidense carnavalsgebeuren: de Verloren Maandagstoet!

Al voor de 77ste keer zal deze bonte internationale optocht doorheen de straten van het Sint-Truidense stadscentrum trekken met praalwagens, muziek- en loopgroepen.  

De stoet vertrekt om 13.33 uur vanuit Schurhoven en kent zijn apotheose aan de voet van de abdijsite aan de Diesterstraat. Voor we de tienduizenden toeschouwers trakteren op heuse praalwagens en verenigingen vol ambiancemakers en snoepgoedstrooiers, sturen we de Reclame- en Publiciteitsstoet er op uit om hun producten kenbaar te maken aan het grote publiek.

12.02.2024

14.png

Verloure Moondagbal

Op Verloren Maandag toveren we de Groenmarkt om in hét carnavalsplein van Limburg!​

Omstreeks 16:11 uur open we de deuren om de bezoekers van onze Verloren Maandagstoet warm op te vangen na het vangen van kilo's aan snoepgoed en gadgets. Daar voorzien we vanzelfsprekend al de eerste carnavalsdeuntjes om in de juiste sfeer te komen.

 

Om 17:11 uur gaan we dan pas écht van start met de gekendste carnavals-dj van Limburg; DJ Robby Dieu

15.png

12.02.2024

Uitblazen van de Elf Latsjanen

Carnavalsmonument de ‘Elf Latsjanen’ op de Groenmarkt staan symbool voor de duurtijd van het ‘Carnaval van Sintruin’. Waar op de Elfde van de Elfde de carnavalsfestiviteiten aanvatten,  komt er op Verloren Maandag, net na middernacht een eind aan.

bottom of page