top of page

Carnavalsonderscheidingen  van   Sint-Truiden

Tijdens de carnavalsperiode worden er diverse onderscheidingen uitgereikt; door de Prinsen Carnaval, maar ook door de Raad van Elf. Dit gebruik kent zijn oorsprong uit de Pruisische geschiedenis waar Duitse soldaten overladen werden door militaire onderscheidingen. Tijdens het carnavalsgebeuren wordt dit gebruik overgedaan, maar dan op een laconieke wijze, hoewel de onderscheidingen soms pareltjes zijn en ze met de meeste eerbied gedragen worden.

De Orde van de Commeduur reikt zijn hoogste eretekens uit na de Machtsoverdracht. Respectievelijk de Orde van de Zeeg, de Ridder van het Nachtlampje en de Orde van de Grote Nachtlamp zijn geliefd edelmetaal onder de Sint-Truidense carnavalisten. Zeker het Nachtlampje is het meest begeerd. Zo begeerd zelfs dat diverse Limburgers zich in Sint-Truiden domicilieerden om er in aanmerking voor te komen. Want deze onderscheidingen worden enkel aan Truineers of Truinoskes gegeven.

De Jaarorde van de Commeduur wordt uitgereikt aan personen die op een of andere manier onze Orde een warm hart toedragen of verdienstelijk zijn voor hun eigen vereniging. Van deze medaille worden er jaarlijks slechts 111 stuks uitgereikt en zijn creaties van Giani Creten. De kleinere versie "pins" worden dan weer wel duchtig opgespeld aan eenieder die der om vraagt. Al hebben de leden van de Orde van de Commeduur meestal wel een voorkeur op wie ze de pinnetjes het liefst spelden ...

De Prinselijke Eretekens worden uitgereikt op de woensdag na de Elfde van de Elfde in het feeërieke kader van Château de la Motte. Hier worden de voorzitters van de Sint-Truidense carnavalsverenigingen, Ere-Prinsen, Ere-Jeugdprinsen, Ere-Raadsleden, het Koninklijk Stedelijk Feestcomité, het Sint-Truidense stadsbestuur, familie, vrienden en sympathisanten van de Prinselijke Hoogheden op uitgenodigd om de medailles in ontvangst te nemen. Jaar na jaar is dit een gezellig "onderonsje" waar we tijd nemen om terug te blikken op de opening van het carnavalsseizoen en de kersverse Prinselijke Hoogheden uitvoerig te feliciteren tijdens een receptie.

 

 

bottom of page