Elf Latsjanen op de Groenmarkt
​
In 1983 was het 850 jaar geleden dat het fameuze Narrenschip uit Cornelimunster bij Aken in Sint-Truiden werd binnengehaald. In 1133 vierden de Truienaren gedurende zes dagen en nachten feest rond dat schip op wielen. Deze datum, de locatie en dit feit prijken in alle werken over Vasteavond en Carnaval. Het feest was alvast nog geen Carnaval, maar bewijst toch dat de Truienaren in die tijd al iets van vieren afwisten. Om de verjaardag te gedenken bekostigde de Raad van Elf in de Orde van de Commeduur een lantaarn met elf lichten. Dit monument werd ontworpen door de toenmalige gieterij Brialmont. Oorspronkelijk stonden de Elf Latsjenen midden de Groenmarkt, maar na de heraanleg van het plein prijkt ze op een voetstuk te westen van de Truiense Groenplaats. Sinds de zomer van 2020 werden de Elf Latsjanen opnieuw verplaatst naar een meer monumentale plek aan het stadshuis en werden de elf lampen ook vervangen.
Daar wordt het carnaval geopend, met het ontsteken van de lampen op de elfde van de elfde, en symbolisch gedoofd op avond na Verloren Maandag.
de Raadsvriend op Schurhoven
​
Naar aanleiding van de viering van 3 X 11 jaar Orde van de Commeduur besloten de toenmalige Opper en leden van de Raad van Elf als blijvende herinnering een monumentje aan de Truiense bevolking te schenken. Kunstenaar wijlen Jos Schrijnemakers ontwierp het beeldje van een Raadslid dat in brons werd gegoten. Het Raadsvriendje werd in 2003 onthuld en prijkt op een voetstuk op een pleintje in Schurhoven. Hier begroet het de mensen die via de Hasseltsesteenweg Sint-Truiden binnen rijden. Op dat pleintje bevindt zich ook het voetstuk van de laatste lantaarn die op de Grote Markt stond. Aan het Raadsvriendje vindt op Verloren Maandag om 9.11 u ’s morgens een bloemenhulde plaats om alle afgestorven stichters en leden van de Orde van de Commeduur te gedenken.