top of page

Sint-Truiden en   Carnavalissima

Het monument Willy Dewaelheyns

Van 1976 tot in 2017 schreef en componeerde Willy Dewaelheyns een carnavalsschlager om Sint-Truiden te vertegenwoordigen op Carnavalissima; de interlimburgse wedstrijd voor carnavalsliedjes van LIVEKE, het overkoepeld orgaan van Limburgse gemeente- en stadscarnavalsverenigingen. Vanaf zijn derde deelname werd Willy de officiële vertegenwoordiger van de Orde van de Commeduur.

 

Oorspronkelijk trad Willy aan met zijn eigen orkest The Nightingales en Louke als zanger. Nadien wisselden Syl en Jos(ke) Bronckart elkaar af. Verder zongen ook nog de liedjes van Willy voor Sint-Truiden: Peter Dujardin, Christophe Elen, Kathleen Smolders, de Kazoo's, en Stefan Nolens.

In 2017 gaf Willy aan zijn laatste liedje te schrijven en de fakkel door te geven. Willy haalde acht trofeeën naar de Trudostad met zijn eigen composities. Daarnaast schreef hij teksten voor ontelbare liedjes voor de Sint-Truidense stads(jeug)prinsen, (carnavals)verenigingen en zelf het stadsbestuur. Het Sint-Truidense volkslied "Sintruin begot" kwam ook van zijn hand. 

In september van 2022 overleed Willy in Sint-Truiden op 82-jarige leeftijd. 

De Showprijs

Menig keer haalde onze stad ook de Showprijs binnen voor de leukste act tijdens de liedjeswedstrijd. Voor het begeleidende gedeelte kon men eerst rekenen op de Dansmariekes en de meisjes van de Showgroep. Nadien de danseressen van de Avenue, het dansteam van de Concourse, de Vibe-dancers en het team van Phil Kevin. Maar ook de eigen Sint-Truidense carnavalsverenigingen stonden op de bühne zoals er waren de Stapelino's, de Parkwacht, de Amateurs, de Bigaro's, de Toetuile en tal van andere solisten.

Proclameur Rudi 

Na het Willy-tijdperk werd het moeilijk om diens jarenlange opdracht te vervullen: een carnavalsschlager maken die grijs zou gedraaid worden in Sint-Truiden en ver daarbuiten. Rudi Festraerts nam succesvol in 2018 de fakkel over met 2 inzendingen "Helaba, wa is da?" en de "Poenekespolonaise". Helaas overleed Rudi in september van 2019 en heeft zo zijn laatste carnavalsnummer zelf niet in uitvoering mogen meemaken. Tijdens Carnavalissima van november 2019 brachten Stefan Nolens, Mathieu Snoeckx en Stephan Elen een gepaste hommage aan de overleden Proclameur. Het liedje behaalde de 2de prijs.

De "nieuwe lichting"

Toen in 2020 de COVID-crisis uitbrak was er géén liedjeswedstrijd Carnavalissima, maar besloot de Raad van Elf toch een nummertje te laten maken om het gevoel rond de pandemie in muziek om te zetten. Er werd beroep gedaan op accordeonist Jonas van Esch en leraar / liedjesschrijver Marco Lenaerts. Zij konden het lege gevoel schitterend weergeven in "Fier op Sintruin" dat, zou het in wedstrijdformule zijn beland, zeker in de prijzen zou zijn gevallen.

In 2022 kroop Proclameur en Vice-Opper van de Commeduur Giani Creten achter de pen, componeerde en schreef de tekst voor "Moe is men Utsje?" Voor de zang deed hij beroep op Steven Dirix, de alom gekende ambiancemaker van Stevie D's Band die onder meer meedeed aan "Belgium's Got Talent". Het duo bleek meteen een succes, want het liedje behaalde de meeste punten en won bijgevolg Carnavalissima 2022 in Hasselt.

 

Zo staat de teller nu op 9 overwinningen voor Sint-Truiden, dat nog steeds het record is. 

Winnende Sint-Truidense liedjes - Carnavalissima

1981

"Ich oéch och!"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Louke en The Nightingales

1986

"In menne pijama"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Syl en The Nightingales

1989

"Is da niks?"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Syl

1991

"Miljaar da stinkt!"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Syl

1993

"As fe mar gezond zin"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Jos Bronckart

1996

"Loot m'n huut gerust"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Jos Bronckart

1998

"Haa ich het nè gedocht"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerder: Jos Bronckart

2003

"Sintruin Carnaval, 33 joor"

Tekst en muziek: Willy Dewaelheyns

Uitvoerders: Louke, Syl & Jos Bronckart

2022

"Moe is men Utsje?"

Tekst en muziek: Giani Creten

Uitvoerder: Steven Dirix

bottom of page